Ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σιναράδων "Η Κεραδικιά" έχει πάρει το όνομά του από το νησάκι που υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Σιναράδων.Το ιστολόγιο αυτό θα φιλοξενεί τις δράσεις και τα νέα όλων των συλλόγων του χωριού μας.
Καλή Ανάγνωση

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία από τη Φιλαρμονική Σιναράδων


Το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής Σιναράδων διοργανώνει Χριστουγεννιάτικη συναυλία την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιναράδων και ώρα 8 το βράδυ. Τη συναυλία θα διευθύνει ο αρχιμουσικός κ. Παπικινός Δημήτρης.


Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλαρμονικής Σιναράδων ευχόμαστε σε όλους καλά Χριστούγεννα.

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Ευχές από το Σύλλογο της "ΚΕΡΑΔΙΚΙΑΣ"


Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σιναράδων

«Η ΚΕΡΑΔΙΚΙΑ» εύχεται σε όλους καλά Χριστούγεννα.

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Ο Πρόγονος του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία βρήκα ψάχνοντας στο Διαδίκτυο για την ιστορία του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου. Ο πρόγονος του σημερινού εορταστικού δέντρου υπάρχει στην Αρχαία Ελλάδα και λέγεται Ειρεσιώνη.


Η Ειρεσιώνη (από το είρος = έριον, μαλλίον) είναι κλάδος αγριελιάς (κότινος) στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, κ.λ.π., εκτός του μήλου και του αχλαδιού). Ήταν έκφραση ευχαριστίας για την γονιμότητα του λήξαντος έτους και παράκληση συνεχίσεως της γονιμότητας και ευφορίας και κατά το επόμενο έτος και ήταν αφιερωμένη στην Αθηνά, τον Απόλλωνα και τις Ώρες (Ευνομία, Δίκη, Ειρήνη).



Την εβδόμη ημέρα του μηνός Πυανεψιώνος (22 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου), παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς ζούσαν ,περιέφεραν την Ειρεσιώνη στους δρόμους της πόλης των Αθηνών τραγουδώντας τις καλένδες (κάλαντα) από σπίτι σε σπίτι, παίρνοντας το φιλοδώρημά τους από τον νοικοκύρη ή την κυρά και όταν έφθαναν στο σπίτι τους κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτά τους, όπου έμενε εκεί μέχρι την ιδία ημέρα του νέου έτους, οπότε, αφού τοποθετούσαν την νέα, κατέβαζαν την παλιά και την έκαιγαν. Άλλα παιδιά κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την θύρα του Ιερού του Απόλλωνος.



Πρόγονος λοιπόν του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι η Ειρεσιώνη , όπου μέσω αυτής μεταδόθηκε το έθιμο του στολισμένου δέντρου στους βόρειους λαούς από τους Έλληνες ταξιδευτές, οι οποίοι ελλείψεως ελαιοδένδρων, στόλιζαν κλαδιά από τα δέντρα που εφύοντο στον κάθε τόπο.
Το έθιμο της Ειρεσιώνης καταδικάστηκε ως ειδωλολατρικό από το θεοκρατικό καθεστώς του Βυζαντίου και απαγορεύτηκε η τέλεσίς του. Αιώνες αργότερα το ίδιο έθιμο επανήλθε με την μορφή Χριστουγεννιάτικου και Πρωτοχρονιάτικου δένδρου από τους Βαυαρούς που συνόδεψαν τον Όθωνα στην Ελλάδα, ως δικό τους Χριστουγεννιάτικο έθιμο.
Παρ’ όλα αυτά, το έθιμο της Ειρεσιώνης υπήρχε πάντα στην ιστορική μνήμη των Ελλήνων, γι αυτόν τον λόγο, το Χριστουγεννιάτικο δένδρο υιοθετήθηκε αμέσως.

(Πηγές : Λεξικό LIDDEL & SCOTT, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Φινέα Γιορτές Αρχαίων Ελλήνων, περιοδικό ΙΧΩΡ, Γ. Λεκάκης)


Από το Ιστολόγιο http://kalyterotera.blogspot.com

Η Ιστορία του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου


Οι ρίζες της παράδοσης του στολισμού δέντρου μπορούν να αναζητηθούν στα ειδωλολατρικά έθιμα της λατρείας των δέντρων. Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, οι άνθρωποι έβαζαν τα δέντρα ή κομμάτια δέντρων μέσα στα σπίτια και τα στόλιζαν, για να έχουν καλή σοδειά τον επόμενο χρόνο και να διώχνουν τα κακά πνεύματα. Η χρήση τους συμβόλιζε το τέλος του χειμώνα, την αναβλάστηση και την καινούργια ζωή, γι' αυτό και τα κλαριά έπρεπε να είναι καταπράσινα και από φυτά αειθαλή. Τα κλαριά στολίζονταν με φρούτα, ξηρούς καρπούς και νομίσματα, τυλιγμένα σε χρυσόχαρτο


Εκείνος που καθιέρωσε το έλατο σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν, σύμφωνα με την αγγλική παράδοση, ο Άγιος Βονιφάτιος, μετά τον 8ο αιώνα. Ο άγιος θέλησε να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των “ειδωλολατρών” στην βελανιδιά (δρύ) αντικαθιστώντας την με το έλατο, δηλαδή το δέντρο των Χριστουγέννων. Το στόλισμα όμως του δέντρου αποδίδεται ότι καθιερώθηκε από τον Μαρτίνο Λούθηρο (ιδρυτή της Προτεσταντικής Εκκλησίας), όταν περπατώντας μια νύχτα στα δάση, είδε τα χειμωνιάτικα αστέρια να λάμπουν μέσα στα κλαδιά. Τότε, συνέλαβε την ιδέα να βάλει το δέντρο μέσα στο σπίτι και να το στολίσει με κεριά που θα συμβόλιζαν τον έναστρο ουρανό απ’ όπου ήρθε ο Χριστός στον κόσμο.


Το έθιμο αυτό, όπως και να έχει, δεν είναι ελληνικό. Ελληνικό είναι το καραβάκι που εμφανίστηκε λίγο μετά την τουρκοκρατία. Με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, οι Έλληνες προσπάθησαν να αναπτύξουν τη ναυτιλία και το εμπόριο. Έτσι, όταν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, οι ναυτικοί γύριζαν στα σπίτια τους για τις γιορτές, οι νοικοκυρές στόλιζαν ένα καράβι.


Το 1833 έφτασε στην Ελλάδα το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ήταν αυτό που στολίστηκε στα ανάκτορα του Όθωνα στο Ναύπλιο. Από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα, μπήκε σιγά - σιγά σε όλα τα ελληνικά σπίτια.


Εντωμεταξύ το Χριστουγεννιάτικο δέντρο άρχισε να εξαπλώνεται σε διάφορους λαούς, περνώντας ακόμα και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, μαζί με τους μετανάστες. Τα φωτάκια στο δέντρο εφευρέθηκαν από έναν Αμερικανό, τον Έντουαρντ Τζόνσον το 1882 στη Ν. Υόρκη, που στόλισε για πρώτη φορά ένα δέντρο με λάμπες ηλεκτρικού, αντικαθιστώντας τα κεριά και περιορίζοντας έτσι τα ατυχήματα (φωτιές).



Φυσικά, στο πέρασμα των αιώνων, το νόημα του χριστουγεννιάτικου δέντρου πήρε αναρίθμητες μορφές. Αρχικά, για να συμβολίσει την ευτυχία που κρύβει για τον άνθρωπο η γέννηση του Χριστού, άρχισε να στολίζεται με διάφορα χρήσιμα είδη συμβολίζοντας έτσι πρακτικά την προσφορά των Θείων Δώρων. Προοδευτικά εξελίχθηκε σ’ ένα απαραίτητο διακοσμητικό είδος της εορταστικής περιόδου.

Σε Γενική Συνέλευση καλεί ο ΑΟ Σιναράδων

Σε Γενική Συνέλευση καλεί ο Αθλητικός Όμιλος Σιναράδων τα μέλη του με θέμα συζήτησης τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σωματείο και την περεταίρω πορεία του.


Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Σιναράδων την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010 στις 12 το μεσημέρι.


Η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη.

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Η κλήρωση Κυπέλλου της φάσης των "16"


Μετά από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΠΣ Κέρκυρας για την φάση των «16» του Κυπέλλου Ερασιτεχνικών Σωματείων, ο Α.Ο. Σιναράδων κληρώθηκε να αντιμετωπίσει εκτός έδρας την ομάδα του Ολυμπιακού με την οποία αγωνιζόμαστε και στην ίδια κατηγορία.

Αναλυτικότερα, τα 8 ζευγάρια σε ομίλους με γεωργαφικά κριτήρια είναι τα εξής:

1ος όμιλος

Γηπ. Περιβολίου: Αναγέννηση Περιβολίου – Κρόνος Αργυράδων
Γηπ. Λευκίμμης: ΑΕ Λευκίμμης – ΟΦΑΜ


2ος όμιλος
Γηπ. Καστελάνων: Βολίδα – ΑΟ Κέρκυρα
Γηπ. Ολύμπου: Κοντόκαλι – Ατρόμητος Άφρας


3ος όμιλος
Γηπ. Παλ/των: Ολυμπιακός – Συναράδες
Γηπ. Ολύμπου: Όλυμπος – Αστέρας Λιαπάδων


4ος όμιλος
Γηπ. Νυμφών: Ηρακλής Σφακερών – Κασσιώπη
Γηπ. Καρουσάδων: Ολυμπιάδα Καρουσάδων – Όστρια Αγραφών

Ετήσια Έκθεση για τα Ναρκωτικά


Το «στραγγαλισμό» των Κέντρων Πρόληψης και των προγραμμάτων αγωγής υγείας για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ στα σχολεία, την υιοθέτηση προγραμμάτων μείωσης της βλάβης και συντήρησης του προβλήματος της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, με την παράλληλη πριμοδότηση των επιχειρηματιών που πουλάνε πανάκριβα την ελπίδα για - αμφίβολη στην πραγματικότητα - απεξάρτηση, προωθεί η κυβέρνηση, ενώ αυξάνει η χρήση των ναρκωτικών στη χώρα μας.


Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε η Ετήσια Έκθεση για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα το 2009 από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά.


Το 2009 καταγράφηκαν συνολικά 5.501 άτομα που έκαναν αίτηση για θεραπεία, με το 76,9% των αιτήσεων για θεραπεία να είναι σε «στεγνά» προγράμματα, το 15,7% των αιτήσεων σε μονάδες/προγράμματα υποκατάστασης και το 7,4% σε κέντρα άμεσης πρόσβασης. Ως κύρια ουσία κατάχρησης ανέφεραν την ηρωίνη ή άλλα οπιούχα (84%), ακολουθούν η κάνναβη (9,6%), η κοκαΐνη (4,5%) και τα ηρεμιστικά ή υπνωτικά χάπια (1,9%).


Στην έκθεση καταγράφεται αύξηση των ατόμων που αναφέρουν την κάνναβη και την κοκαΐνη ως κύρια ουσία κατάχρησης και μάλιστα με το ποσοστό της κοκαΐνης σχεδόν να υπερδιπλασιάζεται μεταξύ 2002 και 2009. Αύξηση καταγράφεται και στους χρήστες ηρωίνης που υπολογίζονταν σε 24.097 το 2009 (έναντι 20.181 το 2008). Ο αριθμός των θανάτων από ναρκωτικά το 2009 παρέμεινε σταθερός σε σχέση με το 2008 (καταγράφηκαν 214 θάνατοι).


Τα άτομα που απευθύνθηκαν και εντάχθηκαν το 2009 σε μονάδες/προγράμματα θεραπείας άρχισαν την παράνομη χρήση ουσιών κατά μέσο όρο όταν ήταν 16,3 ετών. Η μεγάλη πλειονότητα (82,5%) ανέφερε την κάνναβη ως ουσία πρώτης χρήσης ναρκωτικών ουσιών με μέσο όρο την ηλικία των 15,9 ετών.


Και παρά αυτή την εικόνα, μειώνονται δραματικά τα προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ στα σχολεία. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ τη χρονιά 2002 - 2003 έγιναν προγράμματα αγωγής υγείας για την πρόληψη της χρήσης οινοπνευματωδών σε 1.775 σχολεία (παρακολούθησαν 42.730 μαθητές) το 2008 - 2009 πραγματοποιήθηκαν μόλις σε 210 σχολεία (παρακολούθησαν μόλις 5.350 μαθητές)!


Στην έκθεση καταγράφεται και η αποτελεσματικότητα των «στεγνών» προγραμμάτων. Στα προγράμματα υποκατάστασης ολοκληρώνει το πρόγραμμα (θεωρείται η πλήρης αποχή από ναρκωτικές ουσίες και το υποκατάστατο) μόλις το 4,1% (στις μονάδες μεθαδόνης) ή το 6,8% (στις μονάδες βουπρενορφίνης). Στα «στεγνά» προγράμματα εσωτερικής διαμονής ολοκληρώνει τη θεραπεία το 39,9%, ενώ το ποσοστό ολοκλήρωσης της θεραπείας για τα «στεγνά» προγράμματα εξωτερικής παραμονής είναι 32,1%.


Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι ο αριθμός των χρηστών που βρίσκονται σε «θεραπεία» είναι σημαντικός (5.500 χρήστες βρίσκονται στο πρόγραμμα υποκατάστασης και περίπου 4.500 στα «στεγνά» προγράμματα).

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Λουκουμάδες στις Σιναράδες



Την παραμονή του Αγίου Νικολάου και την παραμονή του Αγίου Σπυρίδωνος, ο Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σιναράδων «Η ΚΕΡΑΔΙΚΙΑ» έφτιαξε λουκουμάδες στην κεντρική πλατεία του χωριού.


Τα έσοδα που συγκεντρωθήκαν θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό και για αυτό άλλωστε δεν πουλούσαμε τους λουκουμάδες απλώς ο καθένας έβαζε στο υποτυπώδες ταμείο ότι ήθελε.



Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Τάσο και τον Σταμάτη που μας βοήθησαν με την παρασκευή του μείγματος και το ψήσιμο των λουκουμάδων.



Επίσης ευχαριστούμε όλους όσους πέρασαν από το σημείο και μας κράτησαν παρέα παρά το τσουχτερό κρύο.


Και του χρόνου!!!

Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο των Σιναράδων


Στολίστηκε και φέτος από τα μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία των Σιναράδων. Ακόμη στολίστηκαν με διάφορες εορταστικές γιρλάντες μερικά σημεία του χωριού μας.


Αξιοσημείωτη ήταν για μία ακόμη φορά η απουσία των Δημοτικών Αρχών που άλλωστε είχαν και την υποχρέωση του στολισμού.


Δυστυχώς, στη λογική του «να γίνει κάτι στο χωριό μας» αναγκαστήκαμε να υποκαταστήσουμε τις υπηρεσίες του Δήμου Παρελίων.

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Αφιέρωμα στο νησί της Κεραδικιάς


Δύο πολύ όμορφα αφιερώματα για το νησί της Κεραδικίας υπάρχουν αναρτημένα στο Διαδίκτυο.

Τα αφιερώματα περιέχουν φωτογραφίες και περιγραφές από προσκυνήματα στις δύο γιορτές του νησιού (29 Ιουνίου και 8 Σεπτεμβρίου).

Ακολουθήστε τους παρακάτω υπερσυνδέσμους (links) για να μεταφερθείτε στο blog που έχει κάνει τα αφιερώματα.


Ερείκουσα - Σιναράδες 4 - 1

Μία ακόμη ήττα για τον ΑΟ Σιναράδων που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από την τελευταία θέση της βαθμολογίας στην Α Κατηγορία της ΕΠΣ Κέρκυρας. Αυτή τη φορά ηττήθηκε από την ομάδα της Ερείκουσας με σκορ 4 – 1.

Τα αποτελέσματα της 11 Αγωνιστικής και η βαθμολογία παρακάτω:

Α΄ ΕΠΣΚ – 11η αγωνιστική

Μέγας Αλέξανδρος - Ολυμπιακός 4-4
Άρης Κέρκυρας - Κρόνος Αργυράδων 2-1
Αετός Αγ. Αθανασίου - Ποσειδώνας Βιταλάδων 2-3
Όστρια Αγραφών - Αστέρας Λιαπάδων 1-3
Ηρακλής Αγ. Δέκα - Ατρόμητος Στρογγυλής 0-0
Ερείκουσα – Σιναράδες 4-1
Κοντόκαλι - Ατρόμητος Άφρας 1-1

Βαθμολογία


1. Κρόνος Αργυράδων 21
2. Ποσειδώνας Βιταλάδων 21
3. Ατρόμητος Στρογγυλής 20
4. Αετός Αγ. Αθανασίου 17
5. Άρης Κέρκυρας 17
6. Όστρια Αγραφών 15
7. Κοντόκαλι 15
8. Ατρόμητος Άφρας 15
9. Αστέρας Λιαπάδων 13
10. Ηρακλής Αγ. Δέκα 13
11. Ερείκουσα 12
12. Μέγας Αλέξανδρος 10
13. Ολυμπιακός 10
14. Σιναράδες 8


Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Από που προήλθε το όνομα ΣΙΝΑΡΑΔΕΣ;;;

Το όνομα Σιναράδες δόθηκε μετά από πολλές τροποποιήσεις του. Πιθανόν αρχικά να ονομάζονταν Αξιναράδες λόγω των πολλών "τσαπαδόρων" (γεωργών) που υπήρχαν στο χωριό, γιατί χρησιμοποιούσαν αξίνες (τσαπιά) ή το όνομα να προήλθε από την σύνθετη λέξη συν + αράτω που σημαίνει τσκώνομαι.


Σύμφωνα με μια τρίτη άποψη που είναι και η επικρατέστερη, η λέξη «Σιναράδες» προήλθε από το επίθετο της άγνωστης σήμερα και εξαφανισμένης πλέον βυζαντινής οικογένειας Σιναράς ή Συναράς (διατηρείται ακόμη ως χριστιανικό βαπτιστικό όνομα στην Αρμενία, αλλά υπάρχει επίσης και Αγία Σινάρα στο Ηνωμένο Βασίλειο), αφού τα περισσότερα χωριά της Κέρκυρας έχουν ονόματα που προέρχονται από επίθετα οικογενειών λ.χ. Αργυρός = Αργυράδες, Αρμένης = Αρμενάδες, Βιτάλης = Βιταλάδες, Κυπριανός = Κυπριανάδες, Καββάδας = Καββαδάδες, Πίκουλας = Πικουλάτικά, Καρδάμης = Καρδαμάτικα, Σαρακινός = Σαρακινάτικα, Κομιανός = Κομιανάτα, Μακρής = Μακράτα. κ.α.


Η ιστορία του χωριού αρχίζει από τα Βυζαντινά χρόνια. Πιθανολογείται ότι τότε ήρθαν από τη Νότια Ιταλία οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού. Το 1669 κάτοικοι από την Κρήτη έφθασαν στο νησί της Κέρκυρας και κάποιοι από αυτούς έφεραν τις οικογένειες τους και εγκαταστάθηκαν στο χωριό. Σήμερα υπάρχουν ακόμη επώνυμα όπως Βασιλάκης, Δουκάκης κ.ά. με κατάληξη -άκης, που φανερώνουν την κρητική καταγωγή τους.


Αν κάποιος έχει περισσότερα στοιχεία θα ήταν ενδιαφέρον να μας τα στείλει.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Σε δεινή κατάσταση, με τα προβλήματά τους διαρκώς να οξύνονται βρίσκει η σημερινή Παγκόσμια Μέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες τους ανάπηρους απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τις οικογένειές τους στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα:
  • Η ανεργία στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους ξεπερνά το 90%.
  • Απ' τα 200.000 παιδιά μαθητικής ηλικίας με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες, που χρειάζονται υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής, είναι ενταγμένα σε κάποια δομή Ειδικής Αγωγής, δημόσια ή ιδιωτική, περί τα 19.000. Οι δημόσιες δομές δεν μπορούν να καλύψουν πάνω από 15.000 παιδιά.
  • Πάνω από τα μισά κτίρια των ειδικών σχολείων της Αθήνας είναι ακατάλληλα, ακόμη και επικίνδυνα.
  • Τα κέντρα Ειδικής Αγωγής «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» κοστίζουν από 130 ευρώ έως 1.800 ευρώ το μήνα. Για «κλειστή» περίθαλψη ζητούνται από τις οικογένειες - εκτός από την κάλυψη του ασφαλιστικού ταμείου - εφάπαξ πληρωμή για την είσοδο από 8.000 έως 15.000 ευρώ και το μήνα από 1.500 ευρώ έως 2.500 ευρώ.
  • Η απλήρωτη εργασία στα κέντρα Ειδικής Αγωγής έχει γίνει καθεστώς (πάνω από 6.000 εργαζόμενοι στην Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες). Πολλοί από τους εργαζόμενους δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Τα τελευταία χρόνια γίνονται αθρόες περικοπές σε θεραπείες και βοηθήματα για τους ανάπηρους.

Από το 2004 κόπηκαν κατά 50% οι θεραπείες για τα παιδιά με αναπηρίες όταν συμπληρώσουν τα 18 χρόνια. Το ΙΚΑ έκοψε σε πολλές περιπτώσεις τα έξοδα μεταφοράς από και προς τα κέντρα αποκατάστασης για τα παιδιά με βαριές αναπηρίες. Ο ΟΑΕΕ πριν έξι μήνες έκοψε κατά 1/3 τις θεραπείες για παιδιά με βαριές αναπηρίες. Ο OΠΑΔ έκοψε σημαντικό αριθμό λογοθεραπειών, ψυχοθεραπειών και φυσικοθεραπειών εκτός των 87 εργαστηριακών εξετάσεων.

  • Τα ιδρύματα Πρόνοιας αδυνατούν να λειτουργήσουν, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές και της υποχρηματοδότησης απ' το κράτος.
  • Κέντρα Ειδικής Αγωγής, ξενώνες και οικοτροφεία που ιδρύθηκαν από συλλόγους γονέων και φιλανθρωπικά σωματεία με την παρότρυνση από το κράτος κινδυνεύουν να κλείσουν ή βάζουν τους γονείς να πληρώνουν γιατί το κράτος αρνείται να χρηματοδοτήσει πλέον τη λειτουργία τους.
  • Τα ελάχιστα δημόσια ιδρύματα που έχουν απομείνει για την προστασία του παιδιού χωρίς οικογένεια στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού και την υποχρηματοδότηση, ενώ υπάρχει τεράστια έλλειψη δημόσιων δομών για τη στήριξη του εγκαταλειμμένου και κακοποιημένου παιδιού. Την ίδια ώρα χρηματοδοτούνται οι διάφοροι ιδιώτες.

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Η Ιστορία του Λουκουμά

Στην Κέρκυρα υπάρχει το έθιμο να φτιάχνουμε λουκουμάδες την παραμονή του εορτασμού του Αγίου Σπυρίδωνα αλλά και τις παραμονές άλλων γιορτών. Το έθιμο αυτό το συναντάμε σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας. Είμαστε όμως, οι Έλληνες, οι μοναδικοί που γευόμαστε αυτό το υπέροχο γλυκό; Αν αναλογιστούμε πόσο εύκολο, απλό και φτηνό είναι το έδεσμα αυτό σίγουρα όχι.

Σχεδόν κάθε λαός, και όχι μόνον εμείς οι Μεσόγειοι έχει και ένα παρόμοιο γλύκισμα. Από την Κίνα (εκεί τον έχουν για ψωμί χωρίς βέβαια να είναι μελωμένο), μέχρι την Αμερική συναντάμε διάφορες μορφές ζυμαριού τηγανισμένου με λάδι, με μέλι, ζάχαρη σιρόπι, μαρμελάδες σοκολάτα, ακόμα και με τυρί (κάτι πού κάνουμε και εμείς με τους λουκουμάδες μας.

Οι Ισπανοί έχουν τα bunuellos, και οι Γάλλοι τα beignets, οι Πορτογάλοι τα sonhos πού τα φτιάχουν με λεμόνι και σιρόπι κανέλλας (σαν την δική μας την κρητική κανελλάδα).

Οι Ιταλοί το zeppole, και το κιάκερε, κάτι παρόμοιο με τους δικούς μας τους λουκουμάδες. Φτιάχνονται στην γιορτή του San Giuseppe, στα τέλη Μαρτίου και σερβίρονται με κρέμα πορτοκάλι και βύσσινο.

Εμείς μάλλον δανειστήκαμε τον λουκουμά, τουλάχιστον ως ονομασία, από το τουρκικό lokma. Οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων και γενικώς του χρόνου, και πιθανόν το πρώτο τέτοιου είδους γλυκό να το έφτιαξαν οι Ρωμαίοι, και να του έδωσαν το όνομα “scribita”. Αυτές οι τηγανητές μπάλες από ζυμάρι του 2ου π.Χ. αιώνα, γίνονταν από βρεγμένο ζυμάρι, το οποίο ρίχνανε σε καυτό λίπος.

ΠΗΓΗ: www.greekmasa.gr

Λουκουμάδες από τον Σύλλογό μας


Όπως κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σιναράδων «Η ΚΕΡΑΔΙΚΙΑ» θα φτιάξει λουκουμάδες, στην κεντρική πλατεία του χωριού, τόσο την παραμονή του Αγίου Νικολάου (Κυριακή 5 Δεκεμβρίου) όσο και την παραμονή του Αγίου Σπυρίδωνος (Σάββατο 11 Δεκεμβρίου).


Τα έσοδα και από τις δύο αυτές βραδιές θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας που δοκιμάστηκε πριν λίγες μέρες από την πυρκαγιά αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στη συγκεκριμένη οικία.


Σας περιμένουμε…

Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης του AIDS



Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS η 1 Δεκεμβρίου και τα στοιχεία για την πορεία της νόσου συνεχίζουν να είναι ανησυχητικά.


Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αύξηση των κρουσμάτων AIDS καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Εφέτος και μέχρι 31 Οκτωβρίου, έχουν δηλωθεί 519 νέα κρούσματα, τα οποία ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των HIV οροθετικών ατόμων που έχουν δηλωθεί στη χώρα μας, σε 10.452. Από τα περιστατικά αυτά, τα 8.453 (80,9%) ήταν άνδρες, τα 1.951 (18,7%) γυναίκες, ενώ για ένα μικρό ποσοστό το φύλο δεν δηλώθηκε.



Το παρήγορο είναι ότι ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων AIDS σε παιδιά, παραμένει χαμηλός στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες. Σε σύνολο 37 παιδιών με AIDS, το 64,9% έχουν μολυνθεί από τη μητέρα τους.


Ειδικότερα, από τα 519 νέα περιστατικά που δηλώθηκαν οι 451 (86,9%) ήταν άνδρες και 68 (13,1%) γυναίκες. Το 36,4% των περιστατικών έχουν δηλωθεί ως «ακαθόριστα» σε σχέση με τον τρόπο μετάδοσης, το 46,2% ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες (ή 72,7%, εάν δεν συμπεριληφθούν οι περιπτώσεις με «ακαθόριστο» τρόπο μετάδοσης) και το 14,6% ήταν ετεροφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες, ή 23%, εάν δεν συμπεριληφθούν οι περιπτώσεις με «ακαθόριστο» τρόπο μετάδοσης.


Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά σε άτομα ηλικίας 25 - 44 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών (22,4%) ήταν ηλικίας 30-34 ετών κατά τη δήλωση, ενώ των γυναικών (20,6%) ήταν ηλικίας 25-29 ετών κατά τη δήλωση.

Ο αριθμός των θανάτων σε ασθενείς με AIDS που δηλώθηκαν, μέχρι την 31η Οκτωβρίου, ανέρχεται σε 34 άτομα. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με AIDS που απεβίωσαν ήταν άνδρες, γεγονός που αντανακλά τη μεγάλη αναλογία των ανδρών, επί του συνόλου των ατόμων με HIV/AIDS.


Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της HIV επιδημίας στην Ελλάδα την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, είναι η σημαντική αύξηση που παρουσιάστηκε μετά το 2004. Αυξητική τάση παρατηρήθηκε και το 2008. Ειδικότερα, το 2008, ο αριθμός των περιστατικών που δηλώθηκαν ανήλθε σε 653, τιμή που αντιστοιχεί στην τρίτη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από την αρχή λειτουργίας του συστήματος επιτήρησης. Για το 2009, o αριθμός των δηλωθέντων περιστατικών ξεπέρασε για άλλη μία φορά το όριο των 600. Για το 2010, δεν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή των δεδομένων. Λαμβάνοντας υπόψη τη μηνιαία κατανομή των δηλώσεων, εκτιμάται ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων που θα δηλωθούν τελικά το 2010, θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, μεγαλύτερα μάλλον σε σχέση με το 2009.

Πηγή: in.gr