Ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σιναράδων "Η Κεραδικιά" έχει πάρει το όνομά του από το νησάκι που υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Σιναράδων.Το ιστολόγιο αυτό θα φιλοξενεί τις δράσεις και τα νέα όλων των συλλόγων του χωριού μας.
Καλή Ανάγνωση

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Διαμαρτυρία του ΑΟ Σιναράδων για τη Διαιτησία

ΘΕΜΑ : «Διαμαρτυρία για διαιτησία»


Το Δ.Σ. του Α.Ο Σιναράδων καταγγέλλει την απαράδεκτη διαιτησία του διαιτητή στο παιχνίδι μεταξύ των ομάδων Αστέρα Λιαπάδων - ΑΟ Σιναράδων στα πλαίσια της 22ης αγωνιστικής της Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Κέρκυρας.


Ο διαιτητής Κος Ανδριώτης Γ. για μία ακόμη φορά (παρόμοιες τακτικές είχε ακολουθήσει και στο παιχνίδι με τον Ηρακλή Αγ. Δέκα) αδίκησε κατάφορα την ομάδα μας και διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.


Πέρα από την καταγγελία αυτή το ΔΣ του ΑΟ Σιναράδων ζητάει και την εξαίρεση του συγκεκριμένου διαιτητή από τους αγώνες της ομάδας μας αφού οι επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις παύουν πλέον να αποτελούν συμπτώσεις.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΛΑΜΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΡΜΠΟΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Φωτογραφίες από το Καρναβάλι...

Αργήσαμε λίγο αλλά τελικά τα καταφέραμε. Ορίστε μερικές από τις φωτογραφίες του Καρναβαλιού που διοργάνωσε ο Σύλλογος στις Σιναράδες.



Ενώ βέβαια είχαμε ετοιμάσει για να το κάνουμε έξω, ο καιρός μας τα χάλασε και μεταφερθήκαμε στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου.




Του χρόνου ελπίζουμε να πάμε καλύτερα.


Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση Συλλόγου "Η Κυραδικιά"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί την Κυριακή 27 Μαρτίου 2011 και ώρα 11 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο Σιναράδων (Περνάρι) όλα τα μέλη αλλά και οποιονδήποτε επιθυμεί να συμμετάσχει στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου με θέματα:


1. Εγγραφή Νέων Μελών

2. Απολογισμός Πεπραγμένων

3. Οικονομικός Απολογισμός

4. Προτάσεις – θέματα προς συζήτηση από τους παρευρισκομένους

5. Εκλογές νέου ΔΣ


Η παρουσία όλων σας κρίνεται απαραίτητη.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Το νέο ΔΣ της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας

Μετά τη Γενική Συνέλευση και τις εκλογές της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας προέκυψε το παρακάτω νέο Διοικητικό Συμβούλιο:


Πρόεδρος:


Φώντας Αλαμάνος τηλ. 6942842775


Αντιπρόεδρος:


Ανδρέας Πακτίτης τηλ. 6974116441


Γραμματέας:


Τάσα Δαβιδοπούλου τηλ. 6937825911


Ταμίας:


Γιώργος Λιντοβόης τηλ. 694697417


Υπεύθυνη μορφωτικών σχέσεων:


Βούλα Αλαμάνου τηλ. 6974033975


Επιμελητής Λαογραφικού Μουσείου:


Σπύρος Μάζης τηλ. 2661054225


Υπεύθυνος Εκδόσεων:


Κώστας Γραμμένος τηλ. 6977270801


Ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο τους!!!

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Καρναβάλι στις Σιναράδες


Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σιναράδων «Η Κεραδικιά» και ο Αθλητικός Όμιλος Σιναράδων διοργανώνουν την Κυριακή του Καρναβαλιού 6 Μάρτη αποκριάτικο γλέντι στις Σιναράδες.


Θα υπάρχει παρέλαση αρμάτων ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει χορός στην πλατεία Κουλουρίδι με σουβλάκια και δωρεάν κρασί.


Σε περίπτωση κακοκαιρίας το γλέντι θα γίνει στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Σιναράδων (Περνάρι).


Καλές αποκριές!!!!!

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Οικονομική κρίση, κοινωνικός αποκλεισμός και εξαρτήσεις

Αντιγράφω από την Ιστοσελίδα του ΚΕΘΕΑ:

Στη σχέση της οικονομικής κρίσης με τη σωματική και την ψυχική υγεία και ιδιαίτερα τις εξαρτήσεις ήταν αφιερωμένη η ημερίδα του ΚΕΘΕΑ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 24 Ιανουαρίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου San Diego της Καλιφόρνιας.


Οι εθισμοί και οι εξαρτήσεις μαζί με τις ψυχιατρικές διαταραχές, την υιοθέτηση μη υγιεινού τρόπου ζωής (κακή διατροφή), τη χρήση καπνού και οινοπνευματωδών και τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανήκουν στις βασικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των πολιτών. Οι επιπτώσεις αυτές φαίνεται να πλήττουν περισσότερο τις οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες, όπως τα άτομα και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, οι χρόνια πάσχοντες, οι μετανάστες, οι χρήστες ουσιών κ.ά.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, οι παραπάνω επιπτώσεις συνδέονται με τη μείωση του εισοδήματος και την εργασιακή ανασφάλεια, αλλά κυρίως με την παρατεταμένη ανεργία. Όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα (Stuckler et al, 2009) όταν ο δείκτης της ανεργίας εμφανίζει αύξηση κατά 3% για μακρά περίοδο, η θνησιμότητα από αυτοκτονίες αυξάνεται κατά 4,5%, ενώ η θνησιμότητα λόγω κατάχρησης αλκοόλ αυξάνεται κατά 28%. Οι επιπτώσεις αυτές αφορούν περισσότερο τους άνεργους άνδρες μέσης παραγωγικής ηλικίας.


Ιδιαίτερα για τον πληθυσμό των χρηστών παράνομων ουσιών, οι οποίοι είναι ήδη πολλαπλώς επιβαρυμένοι, η οικονομική κρίση συνεπάγεται επιδείνωση των προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας, ενδεχόμενη στροφή σε πιο οικονομικούς αλλά και επικινδυνότερους τρόπους χρήσης των ουσιών, μείωση του κινήτρου για ένταξη και παραμονή σε θεραπεία, λόγω της απουσίας θετικής προοπτικής, και αύξηση των δυσκολιών κατά την κοινωνική επανένταξη. Οι απεξαρτημένοι που αναζητούν δουλειά γίνονται εύκολος στόχος στην αγορά εργασίας, βλέπουν συχνά τα εργασιακά τους δικαιώματα να καταπατώνται και εξασφαλίζουν δυσκολότερα από άλλους εργαζόμενους αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες και απολαβές. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά υποτροπής στη χρήση, ως μηχανισμού αντιμετώπισης των προσωπικών και κοινωνικών δυσκολιών και πιέσεων.


Οι εκπρόσωποι των οργανισμών θεραπείας ανέφεραν ότι, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες αυξάνονται, οι φορείς υφίστανται περικοπές στον προϋπολογισμό και μείωση προσωπικού, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Ωστόσο, όπως υπογράμμισαν, οι πόροι που εξοικονομούνται σήμερα με τις περικοπές, αύριο θα καταβληθούν πολλαπλάσιοι, επειδή οι εξαρτημένοι θα συνεχίσουν να απασχολούν τα συστήματα δημόσιας υγείας, κοινωνικής φροντίδας και επιβολής του νόμου, αλλά και να απέχουν από την παραγωγική διαδικασία.

Copyright © 2002 - 2008 ΚΕΘΕΑ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Τι σημαίνουν οι λέξεις: Απόκριες-Τριώδιο-Μασκαράς



Τριώδιο: «άνοιξε το Tριώδιο»: H φράση χρησιμοποιείται μεταφορικά και σημαίνει την έναρξη της Aποκριάς. Για την Oρθόδοξη Eκκλησία, όμως, η φράση κυριολεκτείται, επειδή δέκα Κυριακές πριν το Πάσχα αναγνώσκεται το εκκλησιαστικό βιβλίο, το λεγόμενο Tριώδιο< τρεις ωδές. Πρόκειται για Υμνογραφικούς Κανόνες – εκκλησιαστικά ποιήματα- που αποτελούνται μόνο από τρεις ωδές αντί από εννέα ωδές, που είναι το σύνηθες.


Απόκρεως, αποκριά, απόκριες: Η αποκρέα (ενν. Κυριακή ή ημέρα), αρχικά, προσδιόριζε την τελευταία μέρα κατανάλωσης του κρέατος (από+κρέας). Η εβδομάδα πριν τη μεγάλη Σαρακοστή θεωρείται προπαρασκευαστική για τη νηστεία των σαράντα ημερών. Σ’ αυτή την εβδομάδα επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτομικών αλλά όχι του κρέατος (από + κρέως> γεν. ενικ. του ουσ. “κρέας”). Γι αυτό, άλλωστε, η σαρκοφαγία, τιμάται ιδιαίτερα κατά την προηγούμενη εβδομάδα, με αποκορύφωμα την Τσικνοπέμπτη.

Η τελευταία ημέρα σαρκοφαγίας (η αποκριά) προσδιόρισε, τελικά, όλη την περίοδο των αποκριάτικων εορτασμών. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πιστοί αποκρεύουν (απέχουν από το κρέας) την ημέρα του Αγίου Φιλίππου (14 Νοεμβρίου), πριν αρχίσει η νηστεία των Χριστουγέννων, την Κυριακή των Αγίων Πάντων (την Kυριακή μετά την Πεντηκοστή) και την τελευταία ημέρα του Ιουλίου, για τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.


Μασκαράς: Η Ιταλική λέξη maschera σημαίνει το “προσωπείο”. Το maschera παράγεται από το masca, το οποίο ακόμα και σήμερα στη διάλεκτο του Piemonte προσδιορίζει τη μάγισσα. Κατα τους Deviz, Dozy, Mahn το υστερολατινικό masca παράγεται από το αραβικό maskara (: γελωτοποιός). Kατά το συνεργάτη μας, τον κ. Ραχίμι, το maskara παράγεται από το ρήμα ΣΟΧΡ που σημαίνει «κοροϊδεύω, ξεγελάω, αστειεύομαι». Από το ρήμα παράγεται το όνομα ΜΑΣΧΑΡΕ (: γελοίος). Πάντως είτε Ιταλική, είτε Αραβική είναι η λέξη στην ελληνική έδωσε τις λέξεις: μάσκα, μασκέ, μάσκαρα, μασκαράς, μασκαρεύω, μασκάρεμα μασκαριλίκι, μασκότ κ.ά.


Πηγή: newsport.gr