Ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σιναράδων "Η Κεραδικιά" έχει πάρει το όνομά του από το νησάκι που υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Σιναράδων.Το ιστολόγιο αυτό θα φιλοξενεί τις δράσεις και τα νέα όλων των συλλόγων του χωριού μας.
Καλή Ανάγνωση

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ετήσια Έκθεση για τα Ναρκωτικά


Το «στραγγαλισμό» των Κέντρων Πρόληψης και των προγραμμάτων αγωγής υγείας για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ στα σχολεία, την υιοθέτηση προγραμμάτων μείωσης της βλάβης και συντήρησης του προβλήματος της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, με την παράλληλη πριμοδότηση των επιχειρηματιών που πουλάνε πανάκριβα την ελπίδα για - αμφίβολη στην πραγματικότητα - απεξάρτηση, προωθεί η κυβέρνηση, ενώ αυξάνει η χρήση των ναρκωτικών στη χώρα μας.


Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε η Ετήσια Έκθεση για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα το 2009 από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά.


Το 2009 καταγράφηκαν συνολικά 5.501 άτομα που έκαναν αίτηση για θεραπεία, με το 76,9% των αιτήσεων για θεραπεία να είναι σε «στεγνά» προγράμματα, το 15,7% των αιτήσεων σε μονάδες/προγράμματα υποκατάστασης και το 7,4% σε κέντρα άμεσης πρόσβασης. Ως κύρια ουσία κατάχρησης ανέφεραν την ηρωίνη ή άλλα οπιούχα (84%), ακολουθούν η κάνναβη (9,6%), η κοκαΐνη (4,5%) και τα ηρεμιστικά ή υπνωτικά χάπια (1,9%).


Στην έκθεση καταγράφεται αύξηση των ατόμων που αναφέρουν την κάνναβη και την κοκαΐνη ως κύρια ουσία κατάχρησης και μάλιστα με το ποσοστό της κοκαΐνης σχεδόν να υπερδιπλασιάζεται μεταξύ 2002 και 2009. Αύξηση καταγράφεται και στους χρήστες ηρωίνης που υπολογίζονταν σε 24.097 το 2009 (έναντι 20.181 το 2008). Ο αριθμός των θανάτων από ναρκωτικά το 2009 παρέμεινε σταθερός σε σχέση με το 2008 (καταγράφηκαν 214 θάνατοι).


Τα άτομα που απευθύνθηκαν και εντάχθηκαν το 2009 σε μονάδες/προγράμματα θεραπείας άρχισαν την παράνομη χρήση ουσιών κατά μέσο όρο όταν ήταν 16,3 ετών. Η μεγάλη πλειονότητα (82,5%) ανέφερε την κάνναβη ως ουσία πρώτης χρήσης ναρκωτικών ουσιών με μέσο όρο την ηλικία των 15,9 ετών.


Και παρά αυτή την εικόνα, μειώνονται δραματικά τα προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ στα σχολεία. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ τη χρονιά 2002 - 2003 έγιναν προγράμματα αγωγής υγείας για την πρόληψη της χρήσης οινοπνευματωδών σε 1.775 σχολεία (παρακολούθησαν 42.730 μαθητές) το 2008 - 2009 πραγματοποιήθηκαν μόλις σε 210 σχολεία (παρακολούθησαν μόλις 5.350 μαθητές)!


Στην έκθεση καταγράφεται και η αποτελεσματικότητα των «στεγνών» προγραμμάτων. Στα προγράμματα υποκατάστασης ολοκληρώνει το πρόγραμμα (θεωρείται η πλήρης αποχή από ναρκωτικές ουσίες και το υποκατάστατο) μόλις το 4,1% (στις μονάδες μεθαδόνης) ή το 6,8% (στις μονάδες βουπρενορφίνης). Στα «στεγνά» προγράμματα εσωτερικής διαμονής ολοκληρώνει τη θεραπεία το 39,9%, ενώ το ποσοστό ολοκλήρωσης της θεραπείας για τα «στεγνά» προγράμματα εξωτερικής παραμονής είναι 32,1%.


Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι ο αριθμός των χρηστών που βρίσκονται σε «θεραπεία» είναι σημαντικός (5.500 χρήστες βρίσκονται στο πρόγραμμα υποκατάστασης και περίπου 4.500 στα «στεγνά» προγράμματα).

1 σχόλιο:

  1. ola einai enas favlos kyklos i ta kovis ola i ta pinis ola methadoni soumpotex kai oti alo einai upokatastato exartisi einai kai auta alazis tin zoh sou rizika tis parees sou kai oti exi sxesi me to parelthon pou tha sou thymizi kai aplos ZHS PRWIN XRHSTHS. NAI STIN ZOH OXI STA NARKWTIKA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή