Ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σιναράδων "Η Κεραδικιά" έχει πάρει το όνομά του από το νησάκι που υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Σιναράδων.Το ιστολόγιο αυτό θα φιλοξενεί τις δράσεις και τα νέα όλων των συλλόγων του χωριού μας.
Καλή Ανάγνωση

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Κυριακή Βαΐων στην Κέρκυρα


Η πρώτη εκδήλωση του Πάσχα στην Κέρκυρα πραγματοποιείται την Κυριακή των Βαΐων. Οι παλιοί Κερκυραίοι, και όχι μόνο, συνηθίζουν να αποκαλούν αυτή τη μέρα Κυριακή "των Βαγιώνε" ενώ σε κάθε σπίτι μαγειρεύουν ψάρι για το μεσημεριανό τραπέζι.


Την Κυριακή το πρωί, γίνεται η λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχος του νησιού, που τελείται από το 1630 σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη επιδημία της πανώλης (θανατικό), που το 1629 θέρισε τους Κερκυραίους.


Η λιτανεία είναι η πιο μεγάλη σε διαδρομή και περιφέρεται κατά μήκος της νοητής γραμμής των παλαιών Ενετικών τειχών της πόλης, με αρκετές στάσεις για δεήσεις και παρακλήσεις, παρακάμπτοντας, όπως και παλαιότερα, την Εβραϊκή συνοικία. Είναι η μοναδική στην οποία συμμετέχουν, όλες οι Φιλαρμονικές του νησιού για να τιμήσουν τον Πολιούχο Άγιο της Κέρκυρας αλλά και τμήματα των σχολείων της πόλης της Κέρκυρας.


Η πορεία της Λιτανείας έχει ως εξής:


Ι.Ν. ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ (ΑΦΕΤΗΡΙΑ)

ΚΟΦΙΝΕΤΑ

Οδός ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (Πύλη Αγ. Γεωργίου)

Οδός ΑΡΣΕΝΙΟΥ

Οδός ΔΟΖΕΝΛΟΤ

Οδός ΝΙΚ. ΘΕΟΤΟΚΗ

Οδός ΜΙΧ. ΘΕΟΤΟΚΗ

Οδός ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΛΛΑ

Οδός ΜΟΥΣΤΟΞΥΔΟΥ (Πλατύ καντούνι)

Οδός ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ

Οδός ΑΓ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΑΓ. ΜΙΧΑΗΛ & ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Οδός ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (Λιστόν)

Οδός ΝΙΚ. ΘΕΟΤΟΚΗ

Ι.Ν. ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ (ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου