Ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σιναράδων "Η Κεραδικιά" έχει πάρει το όνομά του από το νησάκι που υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Σιναράδων.Το ιστολόγιο αυτό θα φιλοξενεί τις δράσεις και τα νέα όλων των συλλόγων του χωριού μας.
Καλή Ανάγνωση

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

Ιστορικό Φιλαρμονικής Σιναράδων


Ήταν καλοκαίρι του 1961 όταν στο κοινοτικό γραφείο των Σιναράδων είκοσι τέσσερις φιλοπρόοδοι χωριανοί με πρωτεργάτες τους Νικόλαο Πηγή του Νικολάου (πρόεδρο της κοινότητας) και Νικόλαο Γραμμένο (υπάλληλο της κοινότητας) συγκεντρώθηκαν προκειμένου να μελετήσουν την προοπτική ιδρύσεως φιλαρμονικής εντός των ορίων της κοινότητάς τους. Προοπτική η οποία βρήκε στη συνέχεια θετικές αντιδράσεις από το σύνολο των συγχωριανών τους καθώς πολλοί έσπευσαν να την υποστηρίξουν οικονομικά και ηθικά. Μάλιστα η ενορία Αγίου Νικολάου Σιναράδων παραχώρησε και ένα παραδοσιακό οίκημα παραπλεύρως της εκκλησίας για τη στέγαση της Φιλαρμονικής.Ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε μέχρι και το 2004 όταν η Φιλαρμονική μεταστεγάστηκε σε ιδιόκτητο κτίριο, δωρεά του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Κοινότητας Σιναράδων.

Μετά από εκλογές της Γενικής Συνέλευσης προέκυψε και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο (1962) με πρόεδρο τον Νικόλαο Πηγή. Πρώτος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής υπήρξε ο αείμνηστος Βασίλης Κρητικός, ο οποίος στις δεκαετίες 1960 και 1970 δίδαξε σε πολλές μπάντες της κερκυραϊκής υπαίθρου. Με επικεφαλή το Βασίλη Κρητικό η νεοσύστατη Φιλαρμονική έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση την Κυριακή των Μυροφόρων του 1963 με δύναμη 24 μουσικούς. Το Βασίλη Κρητικό (1961 – 1969) διαδέχτηκε στη διεύθυνση της Φιλαρμονικής το 1969 η Ελένη Μάστορα, παραμένοντας στη θέση αυτή μέχρι το 1979. Στο διάστημα αυτό οι δημόσιες εμφανίσεις της Φιλαρμονικής έγιναν συχνότερες, πραγματοποιώντας στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών συναυλίες στη περιοχή των Σιναράδων αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Συχνές ήταν και οι εμφανίσεις της στην πόλη της Κέρκυρας καθώς συμμετείχε ετησίως στις λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνα που γινόταν την Κυριακή των Βαΐων, την 11η Αυγούστου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Την Ελένη Μάστορα διαδέχτηκε για περισσότερα από δέκα πέντε χρόνια ο Αχιλλέας Σαγιάς. Στη διάρκεια της θητείας του το μουσικό σώμα της Φιλαρμονικής παρουσίασε μία σημαντική αριθμητική αύξηση φτάνοντας σταδιακά τους 85 μουσικούς. Από το καλοκαίρι του 2000 τη διεύθυνση της Φιλαρμονικής έχει αναλάβει ο Δημήτρης Παπικινός.

Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί σε θέματα διδασκαλίας τόσο των θεωρητικών όσο και των ενόργανων μαθημάτων. Για το λόγο αυτό από το 2001 και μετά το Διοικητικό Συμβούλιο προσέλαβε σταδιακά εξειδικευμένους δασκάλους για κάθε οικογένεια οργάνων. Από το 2001 παράλληλα με το Μουσικό Σώμα λειτουργεί και Μαθητική Μπάντα με τη συμμετοχή 60 παιδιών ηλικίας κάτω των 17 ετών τα οποία στη διάρκεια της κάθε σχολικής χρονιάς έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν δείγματα δουλειάς βασισμένα στη διαρκή και συστηματική διδασκαλία της μουσικής. Το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής αποτελείται σήμερα από 120 ενεργά μέλη, τα οποία, εκτός από τις δημόσιες εμφανίσεις σε παρελάσεις και λιτανείες, παρουσιάζουν ετησίως 5 με 6 συναυλίες, συχνά σε συνεργασία με αξιόλογους Έλληνες καλλιτέχνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου